søndag 31. mai 2015

Marjusmonster

Foto: Ann Myhre
Hvem har rett til å bruke tradisjonsmønstrene? Er det setesdølene og selbyggene?  Er det garnindustrien, eller er det vår felles kulturarv som vi alle kan bruke?

En av våre dyktige norske designere måtte inngå et forlik med et større garnselskap som krevde eksklusive rettigheter til over 100 år gamle strikkemønstre, og flere av oss andre «småaktører» ønsker derfor som en protest og i solidaritet å tilby strikkemønstre som har border og inspirasjon fra tradisjonsmønstre.





OXO-border har vært brukt i hundrevis av år i hele verden. Med sine skrå linjer er det et mønster som fungerer godt både i veving og strikk. I meksikansk broderi, samiske votter, indonesiske tekstiler, tepper fra Algerie, fair isle-mønstre, vevde bånd osv. Og sitter du med rutepapir og blyant, er dette en form som fort vil melde seg, sammen med varianter av sikksakkborder. 

Det virker merkelig at noen skal ha eksklusiv rett på dette, og det hadde vært interessant om saken hadde blitt prøvd for retten. Men her var det David mot Goliat, og en enslig designer har selvfølgelig ikke økonomi til å kjempe mot store garnselskap. 

Vi er flere som har laget mønster i solidaritet:

Bittami har lagd flotte sokker, Ellen har designet ei lue, Gro har slått på stortromma med både lue, votter og sokker.

Mitt bidrag er lua Marjusmonster


Foto: Ann Myhre

Hvis du flytter på øreklaffene som det blir like langt mellom dem foran og bak, syr sammen nedentil og fyller med vatt eller ull før du syr sammen på toppen får du en liten monsterkosepute.



Lua er strikka i Rauma Mitu, i rødt hvit og blått. Jeg trengte litt mer enn ett nøste blått, så hvis du strikker kanten i bare rødt og hvitt, klarer du deg kanskje med ett nøste av hver farge. Av rødt og hvitt trenger du ikke mer enn ca 25-30 g. 

Mønsteret får du gratis her. Lua er ikke teststrikka, så om du støter på noe rart, er det fint om du gir beskjed.

2 kommentarer:

  1. Synd at alt skal ha en pris, og særlig disse gode gamle mønstrene som er vår felles tradisjon.
    Knallfin lue, og bra opprop.

    SvarSlett
  2. Hm, jeg er litt enig med dere. Men jeg har sett at en person har solgt oppskrift på Marius-lue under navnet "norwegian hat" og selv tatt æren for designet. Da blir det helt feil i min verden.

    Det er alltid en utfordring å skape noe helt nytt, for det meste har mest sannsynlig vært laget før. Og du har helt rett; det er lett å havne i OXO- mønster når man sitter å tegner. Men jeg tror at design handler mye om å bruke det man allerede kjenner og kan, på en ny og kreativ måte. Så enkelt og så vanskelig.

    SvarSlett