lørdag 3. mai 2014

Herlig Mohair


Sjølingstad falt jeg pladask for det herlige garnet Symre, fra Telespinn. I tillegg til garnsalg, hadde Telespinn et lite foredrag der de fortalte om seg selv og spinneriet i Seljord. De startet i 2008, og vi var alle imponerte over hvor langt de har kommet på få år. Ulla farges før den spinnes, noe de forklarte gir den fine meleringen og fargespillet. 

Garnet er blankt og skinnende, og samtidig litt pusete. (Men det er ikke børstet opp slik som Mohairgarnet mange av oss husker fra 80-tallet var.) Jeg har begynt å strikke en jakke. Dvs, jeg er faktisk nesten ferdig, mangler bare et erme. Er veldig spent på hvordan den blir etter vask. Jeg fikk streng beskjed om at det endelige resultatet ser man først etter vask.

Det er godt å strikke av, men ganske annerledes enn saueull. På meg virker garnet lite elastisk, med et fint fall. Så jeg har prøvd å søke litt på Mohair, for å finne mer ut av dette. På Telespinn sine sider forklarer de at "I motsetning til vanlig ull er mohairfiberen glatt og tynn." Den skal ikke krympe, og klør lite. Symregarnet inneholder 80% mohair og 20% lammeull. Grunnen til det skal være at "mohairfiberen er så glatt, og saueulla binder fiberen sammen og gir en bedre strikkekvalitet."


Såvidt jeg kan skjønne, er mohairgeit og angorageit det samme. Mohiar skal være en av verdens eldste fibre i bruk, og man tror den kommer fra Tibet opprinnelig. Fiberen lar seg farge spesielt bra (det kan dere se på bildene, tror jeg!). Den skal ha svært gode isolerende egenskaper. Den er slitesterk, naturlig elastisk, brenner dårlig, og tover ikke. Kilde: Wikipedia.

Akkurat dette med elastisitet stusser jeg litt på, for jeg opplever at garnet er tydelig mindre elastisk en saueull. Jeg vet ikke om det kan ha noe med hvordan det er spunnet også. Kanskje er det noen med mer peiling enn meg som kan kommentere dette. 

PS: Hvis du følger Telespinn på Facebook, vil du ha sett at vårens første kje er kommet. Hun heter Gøril. 
10 kommentarer:

 1. Gosh, nydelig, herlige farger…… må lese mer om disse…. ha en fin kveld!

  SvarSlett
 2. Ser spennende ut! Selv er jeg litt opphengt i Pelsull for tiden. I følge en dame på Hifa, kan Symre og Pelsull med hell kombineres.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kjøpte litt Pelsull også på Sjølingstad. Har ikke fått prøvd det ennå, men gleder meg :-) Jeg synes imidlertid det er to veldig forskjellige garn, så jeg ville ikke umiddelbart tenke på å kombinere dem. Men kanskje?

   Slett
 3. Dette blir en nydelig jakke Tori!! Og garnet har jo de mest fantastiske farger også!!! Tror du blir veldig fornøyd. Og takk for deling av erfaring!!!! God søndag!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Lone! God søndag til deg også, selv om det er en uke senere....

   Slett
 4. Hei Tori, For et fint innlegg! Jeg skal grave litt i dette med elastisiteten. Det jeg vet er at alle dyrefiberne har naturlig elastisitet, men kanskje har saueulla mer naturlig elastisitet enn mohairgeitens ull. Jeg skal spørre Bjørg jeg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Ingjerd. Spennende dette med garn og egenskaper!

   Slett
 5. Flott innlegg! Symre er nydelig, litt uvant å strikke mønster med hvis man er vant med vanlig ullgarn, men resultatet blir nydelig! Gleder meg til å se jakken ferdig. Selv holder jeg på med en genser med relativt mye mønster i 11 farger. Sånn er det når man ikke greier begrense seg...

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det var litt uvant, men jeg er veldig fornøyd med resultatet. 11 farger? Det høres spennende ut!

   Slett