søndag 28. februar 2016

Sjølingstadkofta



Denne kofta er inspirert av eikeskogen og elva ved Sjølingstad Uldvarefabrik, av de vakre teppene de vever der og av de flotte fargene i garnet deres. Den har vært ferdig lenge, noen av dere så den kanskje på strikkedagene på Sjølingstad. Nå, et par måneder før årets koftefest, som i år går av stabelen delvis på Sjølingstad Uldvarefabrik, er mønsteret endelig klart for salg! Du finner det på Ravelry. 


Det er vel kanskje ikke den første mønsterstrikka kofta man strikker, og det er kanskje ikke TV-strikk heller, men morsom å strikke syns jeg den var. 


I mønsteret har jeg brukt flere mønsterfarger, to nyanser av henholdsvis rosa og blått på slyngrose- og fuglebordene, tre nyanser av grønt på eikebladene. Kofta blir også fin om du velger færre farger, se for eksempel Wenches fine kofte som hun teststrikka for meg. Hun brukte Hifa Pelsullgarn, så hennes kofte er sikkelig tjukk og varm. Ann har har også teststrikka - hun valgte Finullgarn, det ble også bra. Jeg tror den også ville bli fin i tynnere garn som for eksempel Shetland Soft eller Karmin Supersoft. 

Men så klart er mønsteret skrevet for garn fra Sjølingstad, nemlig Sjølingstad 2-tråds, som er et nydelig garn. Judith har teststikka kofta i dette garnet, hennes kan du se her


Kofta strikkes ovenfra og ned, du starter altså med kragen, som strikkes fram og tilbake. Når kragen er ferdig, setter du av masker på hver side til knappestolpe, legger opp masker til klippekant og strikker videre rundt. Nakken formes med forkorta pinner. Deretter strikkes rundsalen med vanndråper og slyngrosemønster. Etter slyngrosene deler du til bol og ermer, og strikker bolen ned til vrangborden. Midjen formes ved hjelp av tynnere pinner. Knappestolpemasker plukkes opp og stolpene strikkes fast til bolen nedover til vrangborden. Vrangborden strikkes så fram og tilbake sammen med knappestolpene. Til slutt strikkes ermene rundt.

søndag 14. februar 2016

En smak av Muhu

Dere husker kanskje at jeg var på strikkefestival i Tromsø i fjor høst? Der lærte jeg flere nye teknikker, og ble inspirert av fargene på strikkeplaggene fra den estiske øya Muhu. Til sammen ble dette inspirasjonen til votten "En smak av Muhu". Jeg strikka den første i restegarn, for det meste shetlandsull. Så så jeg at det svenske nettbaserte strikkemagasinet Avmaskat var på jakt etter mønstre til vinternummeret sitt:
"Under vintern 2015/2016 söker vi känslan av öarna. De öar vi menar är dels våra egna svenska Gotland och Öland och andra nordeuropeiska ögrupper som har betytt mycket för stickningen och vår stickkultur så som Island, Shetlandsöarna och Färöarna. Varma plagg som värmer en kall nordisk vinter vid hav som drar kallt, plagg som värmer när du sitter inne vid brasan eller åker skidor på ett fjäll. Vi vill uppmana er att tänka utanför boxen och plocka detaljer och färger från traditionerna men i övrigt helt skapa fritt!"


Det var jo som om de bestilte akkurat disse vottene!

  • Jeg brukte teknikker jeg lærte i Tromsø, som ligger på Tromsøya. 
  • Fargene er inspirert fra Muhu (øy). 
  • Garnet jeg strikka den første votten av er fra Shetland (øy). (I mønsteret har jeg brukt Rauma Finullgarn, som er lettere tilgjengelig både i Norge og Sverige.)
  • Den første votten blei strikka på strikketreff i Øyer, men det blir kanskje å trekke øy-temaet litt vel langt (Øyer er en innlandskommune i Gudbrandsdalen, for de som ikke vet det).

Vinternummeret kom ut i går, og inneholder tre andre vottemønstre i mønsterstrikk, ei lue, et par leggvarmere og ei kofte, og i tillegg til dette trivelig strikkelesestoff. Så du får bra valuta for pengene (ca kr 70). Mønsteret er på svensk, men det går sikkert bra! Jeg lager en tråd i Ravelrygruppa mi der du kan spørre om det er noe du lurer på. Eller bare prate og vise fram garn eller votter. Det er jo et perfekt mønster for restegarn og fargeleik (#restefest2016). 

Jeg har brukt en slags tvebandteknikk på innsida av håndflata, det blir som et fiskebeinsmønster, og føles tjukt, varmt og solid. Tar litt ekstra tid, og det er fullt love å droppe det om man vil. 


Takk til Judith for teststrikk! Hun brukte helt andre farger, og det ble også fint synes jeg. Blir spennende å se nye fargevarianter!